Februari – De hoogste tijd voor het Brabantse carnaval!

In februari kunnen we eigenlijk maar over één onderwerp een blog schrijven: de Brabantse carnaval. Ben je een echte carnavaller of gebruik je de voorjaarsvakantie om op lange latten de bergen in te gaan? Hoe dan ook, tijdens 17 t/m 21 februari 2023 kun je in ieder Brabants dorp of stad carnaval vieren. Waar komt carnaval precies vandaan, hoe werkt het en waar moet je zijn om carnaval als echte Brabander te beleven? Lees snel verder!

1 De hoogste tijd voor het Brabantse carnaval

Carnavallen in Brabant

Wie ken het niet? De Brabantse carnaval is een populaire feestperiode in de provincie Noord-Brabant in Nederland, die bekend staat om haar uitbundige feesten en uitdossingen. Het feest vindt traditioneel plaats tijdens de periode voorafgaand aan het vasten, en wordt beschouwd als een tijd van vermaak en ontspanning voor de inwoners van Brabant.

De oorsprong van de Brabantse carnaval gaat terug tot de middeleeuwen, toen het feest werd gevierd als een manier om afscheid te nemen van het vorige jaar en te vieren voordat de vastenperiode van veertig dagen begon. Tegenwoordig is de Brabantse carnaval, naast de Limburgse carnaval een belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur, met feesten en optochten in steden en dorpen over heel Brabant.

Tijdens de Brabantse carnaval zijn er verschillende activiteiten en evenementen, waaronder het dragen van verkleedkostuums en het bezoeken van feesten en bals. Veel mensen kiezen ervoor om zich uit te dossen in opvallende kostuums, die vaak handgemaakt zijn, en nemen deel aan de verschillende optochten en parades die plaatsvinden. Deze optochten zijn vaak spectaculair, met mensen die dansen en feesten op de straten en imponerende, zelfgemaakte carnavalswagens. Deelnemers aan de optochten zijn vaak het hele jaar bezig met het bouwen aan de wagens en het maken van de kostuums.

Verschillen tussen Brabantse en Limburgse Carnaval

In essentie lijkt de carnaval in Brabant en Limburg erg op elkaar. Toch merk je het als je in het carnavalsweekend de provinciegrens oversteekt. Beide feesten worden gezien als levendige en uitbundige vieringen, maar ze hebben elk hun eigen kenmerken en tradities. Het meest duidelijke verschil zit hem in de kleding. De Brabantse carnaval legt de focus op het principe dat iedereen gelijk is. Daardoor maakt het wat minder uit wat je aanhebt, als je maar verkleed bent. In Limburg is het de kunst om de outfit zo opvallend mogelijk te maken. Limburgse carnavalsvierders zijn altijd prachtig uitgedost en steken veel tijd en moeite in de kleding en schmink. Ook in de carnavalsmuziek zitten wat verschillen. Zo hoor je in Limburg uitsluitend Limburgse carnavalsmuziek, maar in Brabant wordt er veel gemixt met bekende housemuziek en andere hitjes.

Carnavalsetiketten

Ben je van plan te gaan carnavallen in Brabant? Zeker doen! Brabanders zijn trots op hun feest en ook heel gastvrij, maar het leukste is wel om lekker mee te doen. De Brabantse carnaval draait om verkleden. Creativiteit wordt gewaardeerd, dus zorg voor een leuke outfit die zo uniek is dat je juist niet opvalt. Tijdens het carnavalsweekend valt het namelijk juist op als je niet verkleed bent.

Het is geen verkeerd idee om van te voren even wat onderzoek te doen, voordat je naar een dorp of stad gaat om daar carnaval te vieren. Iedere plaats heeft een eigen programma en kent eigen gebruiken. Maar of je nu bijvoorbeeld naar Heesch, Heeswijk Dinther, Vorstenbosch, Uden of Mill gaat: leuk gaat het zeker worden. Heel veel plezier gewenst.

Alle Brabantse Juweeltjes zijn unieke plekken, dicht bij elkaar en daardoor gemakkelijk te combineren. Bekijk ze allemaal en plan je ontdekkingstocht door Brabant. Wat wordt jouw volgende uitstapje?

Bekijk alle Brabantse Juweeltjes