Juli – Zomerse waterpret in Brabant: ontdek plezier op het water

Met warm weer willen Nederlanders eigenlijk maar één ding: op, in of aan het water zijn. Gelukkig biedt Brabant een scala aan mogelijkheden voor verfrissende waterpret tijdens de zomermaanden. Met schilderachtige meren, rivieren en kanalen is het de ideale bestemming voor zwemmen, varen, kanoën en suppen. In dit blog geven we tips voor afkoelen met de diverse wateractiviteiten en de adembenemende waterwegen die Brabant te bieden heeft.

Zomerse waterpret in Brabant ontdek plezier op het water

Varen over de prachtige waterwegen

Brabant is rijk aan charmante waterwegen die perfect zijn om per boot te verkennen. Zo kun je een tocht maken per fluisterboot over de AA. Geniet van de rust en de vogels terwijl je over het water tuurt. Wie weet spot je zelfs een hert of haas in het wild!

Huur een boot en navigeer door de kronkelende kreken, observeer de unieke flora en fauna en geniet van de serene omgeving. De Maas, die door Brabant stroomt, biedt ook talloze mogelijkheden voor boottochten. Vaar langs pittoreske dorpjes, imposante kastelen en idyllische landschappen terwijl je de schoonheid van deze majestueuze rivier ontdekt.

Zomerse waterpret in Brabant ontdek plezier op het water

Kanoën en suppen voor actieve avonturiers

Voor degenen die houden van wat meer actieve waterpret, zijn kanoën en suppen (stand-up paddleboarding) uitstekende keuzes. Brabant heeft verschillende rivieren en kanalen waar je deze avontuurlijke sporten kunt beoefenen. Peddel over de plassen van de Maashorst en bekijk het natuurgebied eens van de andere kant. Geniet van de rust en stilte terwijl je door het mooie landschap glijdt.

Per kano geniet je bijvoorbeeld van de bijzondere vaarroute door het beekdal. Ook kun je kano’s huren bij M2e Outdoor. De beek met langzaam stromende benedenloop slingert van Heeswijk tot aan Berlicum. In en langs de route vinden bijzondere natuurlijke processen plaats waarbij het stromende water zorgt voor typische sedimentatie en erosie. Tijdens deze tocht bewonder je de natuur om je heen. De diersoorten die in de omgeving van de poelen hun thuis vinden zijn onder meer de salamanders, dagvlinders en grote modderkruipers. Een unieke tocht met veel flora en fauna, dus.

Of je nu op zoek bent naar ontspanning, avontuur of gewoon verkoeling zoekt op een warme zomerdag, Brabant heeft voor elk wat wils op het gebied van waterpret. Van zwemmen in schilderachtige meren tot varen over betoverende waterwegen, en van kanoën door historische grachten tot suppen op rustige rivieren – de mogelijkheden zijn eindeloos. Vergeet niet je zonnebrandcrème en badkleding mee te nemen, en maak je klaar voor een onvergetelijke zomerse waterpret in het prachtige Brabant!

Alle Brabantse Juweeltjes zijn unieke plekken, dicht bij elkaar en daardoor gemakkelijk te combineren. Bekijk ze allemaal en plan je ontdekkingstocht door Brabant. Wat wordt jouw volgende uitstapje?

Bekijk alle Brabantse Juweeltjes