Juni – Brabanders: de échte Brabantse Juweeltjes

Wanneer je het hebt over Brabantse juweeltjes – en dat doen wij regelmatig – dan kun je niet om de Brabantse mensen heen. Wat kenmerkt een echte Brabander? Hoe kwam de cultuur tot stand en wat merk je hier vandaag de dag nog van? In dit blog zoomen we in op de mensen in Brabant!

1 Brabanders de échte Brabantse Juweeltjes

Een juweeltje voor de kids

Brabantse cultuur

Volgens de laatste cijfers wonen er zo’n 2,5 miljoen mensen in Brabant. Daarmee staat de provincie op nummer drie van meeste inwoners in Nederland. Eerder schreven we al een blog over de rijke geschiedenis van Noord-Brabant, maar ook vandaag de dag is de Brabantse cultuur nog goed voelbaar.

De gastvrijheid van Brabanders komt deels nog voort vanuit de katholieke kerk. Zuid-Nederlanders uiten zich misschien wat minder snel, maar nemen sneller mensen op in de groep. Nederland is nu natuurlijk niet meer zo Christelijk als vroeger, maar de cultuur van toen sijpelt nog door in hedendaagse gewoontes. Het protestantisme focust zich op het belang van het individu, maar Katholieken vinden het groepsbelang belangrijker.

De cultuur van vroeger is dus nog voelbaar in het doen en laten van nu, maar ook in andere hedendaagse gebruiken hebben de Brabanders invloed gehad. Wist je dat het Brabantse dialect, samen met het Hollands, vanaf de 16e eeuw sterk bepalend is geweest voor het ontstaan van het Standaardnederlands? Echter, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het Fries en het Limburgs is Brabants geen erkende minderheidstaal.

Brabantse cultuur in de natuur

Brabantse gezelligheid

In het kader van ‘World Kindness Day’ sprak Omroep Brabant in 2019 met Peter Achterberg, hoogleraar aan Tilburg University. Achterberg zei het volgende over de mensen in Brabant: ”Brabanders vermijden conflicten en gaan confrontatie uit de weg. Ze zeggen het liever niet al te hard als ze het ergens mee oneens zijn. In plaats daarvan wordt het bedekt met de mantel der liefde.” Echter is het volgens de hoogleraar niet vast te stellen of er in Brabant ook daadwerkelijk meer vriendelijke mensen wonen. Het gaat ook vooral om de perceptie van aardigheid. Wanneer je het hebt over Brabantse gezelligheid, is Carnaval misschien wel het meest typerend. Om een voorbeeld te geven, tijdens carnaval 2019 telde Noord-Brabant 382 carnavalsoptochten, dat zegt wel iets over de organisatiekracht en het groepsgevoel in de provincie. Met carnaval hoort iedereen erbij!

Alle Brabantse Juweeltjes zijn unieke plekken, dicht bij elkaar en daardoor gemakkelijk te combineren. Bekijk ze allemaal en plan je ontdekkingstocht door Brabant. Wat wordt jouw volgende uitstapje?

Bekijk alle Brabantse Juweeltjes