Juni – Deze streekproducten vind je in Brabant tijdens de lente

De lente is een betoverend seizoen in Brabant, waar de natuur ontwaakt en het landschap wordt gekleurd door bloeiende bloemen en frisgroene velden. Het is ook de tijd waarin Brabantse koks en thuiskoks in het hele land zich laten inspireren door de verse ingrediënten die het seizoen te bieden heeft. In dit blog nemen we je mee op een culinaire reis door Brabant en ontdek je enkele heerlijke streekgerechten uit de lente.

Deze streekproducten vind je in Brabant tijdens de lente

Waarom lokaal?

Wanneer je ervoor kiest om meer lokaal en seizoensgebonden producten te gebruiken, heeft dat vele voordelen. Allereerst zijn lokale producten vaak verser omdat ze minder afstand hoeven af te leggen voordat ze op je bord belanden. Hierdoor behouden ze hun smaak, textuur en voedingswaarde beter. Vers geoogste groenten en fruit zijn bijvoorbeeld vaak sappiger en aromatischer dan hun tegenhangers die van ver zijn ingevoerd. Tegelijkertijd helpen lokale producten om de ecologische voetafdruk te verminderen. Kortere transportafstanden zorgen voor minder brandstofverbruik en lagere uitstoot van broeikasgassen. Bovendien zijn lokale producten meestal seizoensgebonden, wat betekent dat je kunt genieten van een gevarieerd dieet naargelang de seizoenen veranderen. Dit stimuleert niet alleen de smaakpapillen, maar ook de culinaire creativiteit. Het ontdekken en koken met verschillende seizoensgebonden ingrediënten kan een leuke en inspirerende ervaring zijn. Online zijn verschillende seizoenskalenders te vinden, waarbij je precies kunt zien welke groenten je lokaal kunt eten in welke maanden. En kijk ook zeker even op www.maashorstboeren.nl voor lokale agrarische Ondernemers.

Asperges: Het witte goud van Brabant

Als je aan de lente in Brabant denkt, denk je automatisch aan asperges. Deze langwerpige, witte groente wordt beschouwd als het “witte goud” van Brabant en wordt op grote schaal geteeld in de regio. Brabantse asperges hebben een delicate smaak en een malse textuur. Ze worden vaak geserveerd met gekookte eieren, geklaarde boter, ham en krielaardappelen. Een traditioneel Brabants gerecht dat je niet mag missen!

Aardbeien: Zoet en sappig

Een andere heerlijkheid van de Brabantse lente is de zoete en sappige aardbei. In deze tijd van het jaar kun je in Brabant talloze aardbeienkwekers vinden, waar je zelf aardbeien kunt plukken of verse aardbeien kunt kopen. De Brabantse aardbeien zijn vol van smaak en ideaal om te gebruiken in desserts, zoals aardbeientaart, aardbeiensorbet of natuurlijk gewoon vers met een toefje slagroom. In Uden is er zelfs een heuse Aardbeien drive-in. Bestel en ontvang de producten vanuit je auto, waarna je direct door kunt rijden en thuis of in de natuur kunt genieten van de lekkernijen.

 

Verse groenten en kruiden

De lente brengt ook een overvloed aan verse groenten en kruiden in Brabant. Denk aan jonge spinazie, raapstelen, snijbiet en verse kruiden zoals peterselie en bieslook. Veel daarvan tref je aan bij Landwinkel Valenkamp in Rosmalen. In hun boerderijwinkel verkopen ze bovendien veel verse groenten die ze kweken in eigen moestuin. Een klassiek Brabants gerecht dat de lente op je bord brengt is “Brabantse gortesoep”, een smaakvolle soep gemaakt van gerst met een mix van verse groenten. Een aanrader!
Eindeloze mogelijkheden

Naast de genoemde gerechten zijn er nog talloze andere streekgerechten uit de lente in Brabant die het ontdekken waard zijn. Denk aan lente-uiensoep, gevulde courgettebloemen, jonge aardappeltjes met botersaus en gehaktballetjes met verse kruiden. Of probeer het smakelijke Limousine rundvlees bij Boerderijwinkel ‘Bij ons thuis’. In deze boerderijwinkel tref je uitsluitend het vlees aan van eigen limousinerunderen, met het Beter Leven 2-sterren keurmerk. Dat betekent dat er in de lokaliteit écht aandacht wordt besteed aan het dierenwelzijn.

Wie Brabant bezoekt, moet ook zeker Brabants proeven. Met heerlijke streekgerechten zoals asperges, aardbeien en verse groenten en kruiden, is er voor ieder wat wils. Proef Brabant in de lente en laat je verrassen door de smaken en geuren van deze prachtige regio tussen Den Bosch en Nijmegen!

Alle Brabantse Juweeltjes zijn unieke plekken, dicht bij elkaar en daardoor gemakkelijk te combineren. Bekijk ze allemaal en plan je ontdekkingstocht door Brabant. Wat wordt jouw volgende uitstapje?

Bekijk alle Brabantse Juweeltjes