Maart – Proef de smaak van Brabant

Waar moet je zijn om te genieten van échte Brabantse delicatessen? Iedereen kent natuurlijk de Brabantse worstenbroodjes en de Bossche Bol, maar in het gebied tussen Oss en Nijmegen kunnen je smaakpapillen volop genieten van de lokale delicatessen. Dit zijn onze tips voor het proeven van de smaak van Brabant.

Proef de smaak van Brabant

Verser dan vers

Een unieke Brabantse delicatesse vind je bij Ijsboerderij Cleefshoeve in Heeswijk-Dinther en bij Ijsboerderij Op de Nieuwe Kampen. De koeien grazen lekker in de we en de melk die ze geven wordt verwerkt tot het hemelse ijs. Veel verser en lokaal wordt het niet! Een bijzondere ervaring, voor jong en oud.

Maar het blijft niet bij ijs direct van de koe. Heeswijk-Dinther biedt meer verse en lokale producten. Familiebedrijf Verkuijlen Groente & Fruit teelt en verkoopt al sinds 1973 de meest verse en smaakvolle aardbeien, asperges en kersen. In de winkel tref naast deze producten ook diverse fruitsappen en handgemaakte jam, aspergewijn, diverse honingsoorten, eieren en aardappelen én fruitpakketten. Een bezoekje waard, volgens ons.

Proef de smaak van Brabant

Echte Brabantse drankjes

De bourgondische Brabander houdt wel van een drankje op zijn tijd. Daarom is het geen verrassing dat een aantal Brabanders een specialiteit heeft ontwikkeld van het brouwen of stoken van een eigen drankje. Onze aanrader voor het ervaren van Brabantse delicatessen en ambacht is een rondleiding door Bus Whisky distillery, de eerste gespecialiseerde familiestokerij van Nederland. Tijdens deze rondleiding krijg je het gehele proces te zien. Je bezoekt de moutopslag, de brouwerij, de whiskystokerij, de vatenopslag, de bottelarij en de slijterij. De rondleiding duurt ongeveer 45 minuten inclusief een proef op de som uiteraard!

Ouderwets lekker Brabants bier drink je bij Abdij van Berne. De Abdij van Berne is het oudste nog bestaande kloostergemeenschap van Nederland. Vanaf het begin werd er bier gebrouwen, want dat was veiliger dan water drinken. Het bier werd gebrouwen met zelf geteelde hop en binnenlandse- en buitenlandse mout. Er werd blond bier en speciaalbier (bruin bier) gemaakt dat erg goed in de smaak viel. Helaas bestaat het brouwhuis in Heeswijk niet meer, maar de stichting Berne Abdijbier wil mettertijd heel graag deze eeuwenoude traditie in ere herstellen. Het recept is nog origineel, maar het bier wordt nu gebrouwen in België. Wanneer er voldoende bier wordt verkocht, kan de stichting de brouwerij weer terughalen naar Heeswijk-Dinther. Je zou het bier drinken voor het goede doel kunnen noemen, dat wil je natuurlijk niet overslaan.

Het blijft niet bij Brabants bier en Whisky. De provincie telt maarliefst vijftien wijngaarden, waaronder het prachtige Winery & Herbs in Schijndel. Deze kampeer- en wijnboerderij is een ideale plek om tot rust te komen, terwijl je geniet van de smaak van Brabant.

Alle Brabantse Juweeltjes zijn unieke plekken, dicht bij elkaar en daardoor gemakkelijk te combineren. Bekijk ze allemaal en plan je ontdekkingstocht door Brabant. Wat wordt jouw volgende uitstapje?

Bekijk alle Brabantse Juweeltjes