Abdij van Berne

Ouderwets lekker bier verkrijgbaar bij de Abdij van Berne

De Abdij van Berne is het oudste nog bestaande kloostergemeenschap van Nederland. In 1134 werd het door ridder Fulco van Berne gesticht in het plaatsje Berne aan de Maas, het tegenwoordige Bern. Vanaf het begin werd er bier gebrouwen, want dat was veiliger dan water drinken. In de archieven van Abdij van Berne zijn diverse gegevens die aantonen dat er in het oude Berne bij Heusden al in 1532 een brouwerij en brouwer was, genaamd Claes Berensen. Logisch want alle middeleeuwse kloosters hadden normaliter zo’n eigen voorziening, zeker de wat grotere. De oude waterput van waaruit water voor het bier werd gehaald bestaat nog steeds in de weilanden van het oude Berne.

Het bier werd gebrouwen met zelfgeteelde hop en binnenlandse- en buitenlandse mout. In 1634 werd er al bier gebrouwen in Heeswijk en in 1639 werd een nieuw gemetseld brouwhuis gebouwd. Twee koperen brouwketels uit het oude Berne werden tot één gesmeed en er werden nieuwe brouwkuipen aangeschaft. Daarmee was de hele bierproductie naar Heeswijk overgeheveld. Er werd blond bier en speciaal bier (bruin bier) gemaakt dat erg goed in de smaak viel.

Helaas bestaat het brouwhuis in Heeswijk niet meer, maar wil de stichting Berne Abdijbier mettertijd deze eeuwenoude traditie in ere herstellen. Om dat te kunnen realiseren moeten er eerst heel veel biertjes worden verkocht. Dat kan natuurlijk alleen maar als het lekker bier is. Daarom wordt er nu volgens eigen recept op beperkte schaal bier gebrouwen bij een brouwerij in een bevriende abdij in België. Het recept zelf mag zeker tot de Brabantse Juweeltjes gerekend worden. Genieters weten de abdij beslist te ontdekken.

Openingstijden
Kijk voor de actuele openingstijden van Abdij van Berne op de website.

Contact

Abdijstraat 49
5473 AC Heeswijk-Dinther

Locatie

Locatie

Neem alvast een kijkje