Kasteel Heeswijk

Beleef de rijke geschiedenis van een machtig monument

Hét Kasteel van Brabant bestaat bijna duizend jaar. De rijke geschiedenis van dit machtige monument kan beleefd worden in en rondom het kasteel. Prominent ligt Kasteel Heeswijk in het beekdal van de Aa nabij Den Bosch, indrukwekkend middelpunt van Landgoed Heeswijk. Vanaf hier bestuurden de heren van Heeswijk-Dinther hun domein.

Kasteel Heeswijk kent een bewogen geschiedenis die terug gaat tot het jaar 1080. Het is in de loop van de eeuwen veelvuldig verwoest en herbouwd. De huidige vorm dateert uit 1835, het resultaat van een grondige verbouwing en uitbreiding naar de wensen van André, baron van den Bogaerde, die van Kasteel Heeswijk z’n woon- en werkpaleis maakt. Hij geniet vooral bekendheid als eerste Gouverneur van de Koning in Brabant na de afscheiding van België in 1830. De Provincie heeft Kasteel Heeswijk betiteld als Topmonument van Brabant en is 6 dagen per week open voor publiek.

Na de dood van baron Willem in 1974 liet barones Albertine de gebouwen, collectie en het landgoed van Kasteel Heeswijk onderbrengen in een stichting. Het doel was uitdrukkelijk om te voorkomen dat het bezit verdeeld zou raken en ervoor te zorgen dat het voor bezichtiging opengesteld zou worden. De stichting had vanaf 1983 volledig eigendom en ging hard aan de slag om het kasteel als museum open te stellen. In 2000 ging de hoofdburcht weer open voor publiek en kreeg het kasteel zijn museumfunctie terug. De restauratie van het poortgebouw, koetshuis, de ijzertoren en wapenzaal werd in 2005 voltooid.

Er valt heel veel te beleven en te ontdekken in en om dit Brabants Juweeltje. In het koetshuis vinden we tegenwoordig ‘Bij de Barones’, een gezellig museumcafé in hommage aan barones Albertine. Iedere bezoeker kan er genieten van overheerlijke bourgondische lekkernijen. In het poortgebouw vind je een museumwinkel met de leukste aandenkens en cadeaus. Een wandeling door de omgeving geeft een indruk van de uitgestrektheid van het landgoed en de bijzondere natuur die daar nog te vinden is. Al met al een kleurrijke geschiedenis die zeer de moeite waard is om te beleven.

Openingstijden
Kijk voor de actuele openingstijden van Kasteel Heeswijk op de website.

Neem alvast een kijkje