Museum: Hertogsgemaal

Breng eens een bezoek aan Museum Hertogsgemaal. In dit interessante museum zijn vitrinekasten ingericht met vondsten uit de regio met een nadruk op een paleontologische context. Op de begane vloer vind je een tentoonstelling van fossiele botten uit de zandwinning bij de Groote Wielen. Het boek De Groote Wielen: er was eens… is tevens in te zien en verkrijgbaar bij de balie op de begane vloer. Ook is hier een video te zien van de zandwinning van de Groote Wielen Plas. Op de eerste etage zijn vondsten uit de Laatste IJstijd te zien. Denk daarbij aan botten van de wolharige mammoet. Verder botten van de wolharige neushoorn, reuzenhert, wisent, oeros, beer, leeuw, wolf, paard, rendier, poolvos, eland en natuurlijk ontbreken menselijke resten niet. Uit de ontgronding Mill/Langenboom zijn diverse haaientanden te zien. Boeiend om te zien, en jouw bezoek meer dan waard.

Museum: Hertogsgemaal

Archeologisch & Paleontologisch museum, toegang is gratis

Adres:
Rosmalensedijk 0 ‘s-Hertogenbosch

Geschiedenis

Museum Hertogsgemaal – een rijksmonument – herbergt een schat aan archeologische vondsten die amateurarcheologen hebben gevonden. Deze was tussen 1841-1974 als elektrisch gemaal actief. De elektromotoren die daarvoor werden gebruikt staan nog steeds in het gebouw. Het gemaal moest laaggelegen Maaspolders aan de Zuidkant van de rivier droogmalen. Het gemaal heet ‘Hertogsgemaal’ omdat het in het verlengde lag van de Hertogswetering. Deze waterloop dankt zijn naam aan Hertog Jan II van het Hertogdom Brabant, die de afwatering in de 14e eeuw liet graven.

Museum Hertogsgemaal rijksmonument archeologische vondsten amateurarcheologen

Meer Brabantse Juweeltjes

Fluisterboot De Watervlucht


Genieten, turen over het water, luisteren naar de vogels en mogelijk nog een hert of haas in het wild spotten. Varen met de fluisterboot van De Kilsdonkse Molen naar Kasteel Heeswijk en/of terug kan van 1 april tot en met 31 oktober.


Kookstudio De Leygraaf


Kookstudio De Leygraaf biedt uitstekende mogelijkheden om in groepen of met kinderen aan de slag te gaan in de keuken. De kookworkshops zijn erg leuk voor: teamuitjes, verjaardagsfeestjes, bedrijfsuitjes, kinderkookfeestjes, individuele personen en meer.


Inspiratiemuseum


In de theetuin Het Aardrijk staat een piepklein maar leuk museum. In het Inspiratiemuseum zijn gedichten en lijfspreuken opgehangen in een muzikale omgeving. Inspiratie doe je op door te kijken en te luisteren naar gedichten en lijfspreuken.