Waterdiertjes vangen

Ben jij nieuwsgierig naar wat er onder water leeft? Ga dan op stap met een schepnet of keukenzeef. Vang zoveel mogelijk kleine waterdiertjes en help mee om de waterkwaliteit in beeld te brengen.

Met een schepnet en een wit bakje kun je heel makkelijk het waterleven in jouw buurt ontdekken. Vang zoveel mogelijk kleine waterdiertjes, het liefst 50 of meer. Ga naar de website www.waterdiertjes.nl met je mobiele telefoon. Daar kun je zien welke dieren het zijn. Voer jouw vondsten in en krijg meteen de score van jouw meetlocatie. Hoe gezond is het water bij jou in de buurt?

Ontdek de diertjes in het water

Ga je mee waterdiertjes vangen?

Adres:
Overal waar water is kan je waterdiertjes vangen. Trek er dus op uit met je schepnet en doe mee!

Waterkwaliteit

De soorten waterdiertjes die je vindt (dus de biodiversiteit in het water), geven de kwaliteit van het water weer. Welke diertjes in het water leven, hangt af van bijvoorbeeld de temperatuur, de hoeveelheid licht en zuurstof, de zuurgraad, de stroomsnelheid en aanwezigheid van waterplanten en chemische stoffen. Er zijn waterdiertjes die je alleen maar in schoon water vangt, zoals kokerjuffers en libellenlarven. Andere soorten zie je vooral in water dat slechter is van kwaliteit, zoals wormen en steekmuglarven.

Waterkwaliteit Noord Brabant

Bijdrage aan onderzoek

Een goede waterkwaliteit is belangrijk voor mensen, dieren en planten. Hoewel de waterkwaliteit de laatste jaren is verbeterd, laat het onderzoek van waterdiertjes.nl zien dat het op veel plekken nog niet goed gaat met de biodiversiteit van waterdiertjes. Door waterdiertjes te vangen en in te voeren op waterdiertjes.nl krijgen we een beter beeld van het waterleven in Nederland en kunnen we maatregelen nemen om de waterkwaliteit te verbeteren. Het onderzoek van waterdiertjes.nl is een initiatief van Wageningen Universiteit, het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en diverse waterschappen, waaronder Aa en Maas.

goede waterkwaliteit mensen dieren en planten

Hoe kun je meedoen?

Om de dieren te bekijken, haal je ze met een schepnetje uit het water. Ga met je netje op verschillende diepten door het water en door de waterplanten. Keer je netje om in een emmer of witte plastic bak met water. Dan kun je ze goed observeren. Geef de dieren die je gevonden hebt door op www.waterdiertjes.nl. Laat de dieren nadat je ze hebt bekeken zo snel mogelijk weer vrij.

Stap 1 Wat heb je nodig?

Schepnet: fijnmazig van maximaal 1 millimeter, alternatieven evtueel een keukenzeef

Witte lage bak: alternatieven evtueel een witte emmer

Smartphone

Stap 2 Diertjes vangen (tips voor bij het vangen)

Doe vooral helder water in de bak

Schep door de planten, langs de oever en over de bodem

Vang minimaal 50 diertjes

Stap 3 Locatie doorgeven (er zijn 2 opties)

Kies op de kaart een bestaande meetlocatie

Maak een nieuwe meetlocatie. Zet je GPS aan om de locatie te vinden en pas hem zo nodig handmatig aan.

Stap 4 Diertjes invoeren (voer deze diertjes in op waterdiertjes.nl)

Diertjes herkennen: in de app vind je de diertjes en hun naam. Met de filter kun je ze sneller vinden.

Aantallen doorgeven: tel van iedere soort de aantallen en geef deze door.

Meer Brabantse Juweeltjes

Kookstudio De Leygraaf


Kookstudio De Leygraaf biedt uitstekende mogelijkheden om in groepen of met kinderen aan de slag te gaan in de keuken. De kookworkshops zijn erg leuk voor: teamuitjes, verjaardagsfeestjes, bedrijfsuitjes, kinderkookfeestjes, individuele personen en meer.


Landwinkel Valenkamp


Ontdek boerendelicatessen, streekproducten en natuur bij Landwinkel Valenkamp in Rosmalen. Stap binnen en waan je in de sferen van de boerderij. Ontdek verse groenten, streekproducten en vleespakketten. Beleef de omgeving met het Blotevoetenpad.


Brasserie ’t oude Raadhuis


Dit prachtige gebouw uit 1839 is sinds november 2007 in gebruik als horecagelegenheid. Bij Brasserie ’t oude Raadhuis kun je terecht voor een kopje koffie, een heerlijke (zakenlunch), high tea of een lekker diner.