Waterweetjes wandelingen

Wil je een mooie en leerzame wandeling maken? Doe dan een van de speciale Waterweetjes wandelingen in Grave, Heusden of Starkriet. Deze wandelingen kan je combineren met de Doe & ontdek-gids. Word een echte waterbaas tijdens een van deze wandelingen én ontdek leuke waterweetjes.

Waterweetjes wandelingen

Maak een mooie en leerzame wandeling

Adres:
Download hieronder één van de Waterweetjes wandelingen

Waterweetjes wandeling

Waterweetjes wandeling Grave (4,5 kilometer)

Je bezoekt tijdens deze Waterweetjes wandeling bijzondere locaties zoals het rijksmonument Gemaal van Sasse en loopt langs de imposante kanonnen. Hier werd vroeger bulderend aangekondigd wanneer de Beerse Overlaat in werking trad. Grave en water zijn onlosmakelijk verbonden. Tijdens de wandeling kom je langs de jachthaven, het Graafs Museum, de vestingwal en de Maasdijk. Ondanks vele belegeringen behield Grave haar historische centrum met gezellige winkels en terrasjes. Deze route is ook leuk om te combineren met een bezoek aan het Gemaal van Sasse.

Download Waterweetjes wandeling Grave

Waterweetjes wandeling Starkriet 4 kilometer

Waterweetjes wandeling Starkriet (4 kilometer (korte versie 2,5 kilometer))

Je wandelt hier over de kade en langs de meanderende Aa waarin, bij veel neerslag, de mogelijkheid is het overtollige water op te slaan. Je ontdekt het waterbeheer in dit deel van het stroomgebied van de Aa, de levensader van dit gebied. Verken deze groene oase te midden van het moderne landbouwgebied rond Someren en Asten. Wandelend over de graskades rondom Starkriet kijk je soms uit op het vele water dat we er ‘parkeren’. Meestal geniet je van afwisselend groen met weilanden, bos en de kronkelende Aa.

Download Waterweetjes wandeling Starkriet

Waterweetjes wandeling Heusden (3,5 kilometer)

Genietend van de pittoreske en gezellige omgeving, ontdek je hoe Heusden een belangrijke schakel was in de 17e-eeuwse Zuiderwaterlinie. Dit is een samenhangend geheel van vestingsteden, forten, schansen, sluizen en inundatiegebieden van Bergen op Zoom tot Grave. Deze oudste en langste waterlinie van Nederland verbond elf historische Brabantse vestingsteden met elkaar. Deze werd ontwikkeld om vijanden tegen te houden door grote delen land onder water te zetten. We maken nog steeds gebruik van deze ideeën uit het verleden. Zo zetten we nu het gebied rondom Den Bosch in om extra water te bergen.

Download Waterweetjes wandeling Heusden

Waterschap Aa en Maas en genieten van water

Waterschap Aa en Maas en genieten van water

Deze waterweetjeswandelingen zijn gemaakt door Waterschap Aa en Maas. Het gebied van Aa en Maas stroomt over van mooie plekjes. Ga naar ‘Genieten van water’ en ontdek nog meer mooie waterplekjes. Trek erop uit en leer ondertussen hoe het waterschap dag in dag uit zorgt voor ons water. Werk dat belangrijk is voor mens en natuur en de regio ook nog eens mooier maakt.

Doe & ontdek-gids

De waterschappen in Nederland hebben samen een Doe & ontdek-gids gemaakt. Deze gids kun je ook combineren met één van bovenstaande wandelingen.

Met de (gratis) Doe & ontdek-gids op je smartphone kun je al wandelend aan de slag met opdrachten en waterweetjes. Onderweg ontdek je wat jij kunt doen voor schoon en voldoende water, check je de waterkwaliteit, leer je kijken als een dijkwachter of spot je tegeltuinen, regentonnen of wadi’s. Hoe meer opdrachten je doet, hoe meer je een Waterbaas wordt!

Doe&ontdek-gids

Meer Brabantse Juweeltjes

Dier & Tuin Weide


Lekker even eruit met het gezin. Heerlijk een stukje wandelen over het ontdekpad om daar verschillende dieren, insecten en natuur tegen te komen.


Skål Grave.


Wist je al dat Skål in het Zweeds ‘proost’ betekent? Daarmee dekt de naam eigenlijk al direct de lading, want Skål is een gezellig intiem restaurant dat zich zowel qua interieur als cuisine laat inspireren door Scandinavie. Minimalisme en het werken met


Bezoek Skål Grave.

Kanovaren M2e outdoor


Kanovaren op de Aa is een heel leuke manier om een stukje Brabantse natuur te ontdekken vanaf het water. Door de bossen en langs velden per kano naar het Bossche Broek.