Gemaal van Sasse

Hou je van technische snufjes en geschiedenis? Dan is het gemaal van Sasse in Grave iets voor jou. Als eerste elektrische gemaal van de regio is het onderdeel van industrieel erfgoed en een ware bezienswaardigheid.

Kom naar Grave en verwonder je over het complex van stuwen, sluizen en een brug. En hoe een stuw leidde tot de bouw van het gemaal Van Sasse. Het gemaal is vernoemd naar de eerste voorzitter van waterschap De Maaskant, die vandaag de dag een verrassende rol speelt tijdens een virtuele expositie in het gemaal.

Gemaal van Sasse

Elke laatste zondag van de maanden april tot en met september van 11.00 tot 16.00 uur is het Gemaal van Sasse geopend. Toegang is gratis

Adres:
Mars van Wijthdijk 1 Grave

gemaal Van Sasse Maas

Historisch en eigentijds tegelijk

We nemen je mee naar de jaren twintig van de vorige eeuw. Bij Grave is in de Maas een stuw gebouwd, bedoeld om in tijden van droogte het water in de regenrivier vast te houden. Sindsdien kan de rivier Raam het water niet zomaar meer lozen op de Maas. Om dat te verhelpen werd in 1928 gemaal Van Sasse gebouwd. Bij hoog Maaswater, kan het gemaal water afvoeren van de Raam en bij laag Maaswater gebeurt het tegenovergestelde.

Het gemaal is historisch en nu, bijna een eeuw later, eigentijds tegelijk. Historisch, omdat dit het eerste elektrische gemaal is dat het voormalige waterschap De Maaskant bouwde. Hier bulderden ooit de kanonnen als hoog water dreigde en op diverse plekken aan de zuidkant van de Maas water Brabant in werd gelaten.

Maar het is tegelijkertijd een eigentijds gemaal. Het wordt zo nu en dan nog gebruikt. Daarnaast doet het dienst als een belevingscentrum, compleet met 3D tentoonstelling over het verleden en heden van het gemaal. Een bezoekje staat garant voor een actieve en leerzame dag!

Vistrap doorgang door grote stuwkoker Maas

Waterhuishouding in en rond Grave

Het gemaal is een prachtig startpunt om al wandelend of fietsend historisch en waterrijk Grave te ontdekken. Elke laatste zondag van de maanden april tot en met september vertellen gidsen over het heden en verleden van het gemaal en de waterhuishouding in en rond Grave. Wil je weten wat er nog meer te doen is in Grave, de stad van water, natuur en geschiedenis? Klik dan hier. 

Vistrap met doorgang door grote stuwkoker

Bij het gemaal is een vernuftige vistrap te zien. Die is aangelegd met een doorgang door de grote stuwkoker. Zo kunnen vissen veilig onder het gemaal doorzwemmen en toch hoger stroomopwaarts komen.

Meer Brabantse Juweeltjes

Eetcafé ’t Pumpke


Gelegen in het gezellige en sfeervolle dorpshart van Nistelrode is Eetcafé ’t Pumpke een uitvalsbasis voor vele fietsers en wandelaars op ontdekkingstocht door De Maashorst.


Le Village


Le Village is een exclusieve dames modezaak in Heesch. Daar word je opgewacht door een opvallend fraaie collectie stijlvolle dameskleding voor de modieuze vrouw.


Bezoek Le Village

De Heische Hoeve


Zoek je een kleinschalige, sfeervolle camping in de natuur met veel mogelijkheden voor uitstapjes en activiteiten? Dan ben je bij de Heische Hoeve helemaal op de juiste plek!