Het Gewads Brugske

In 2016 werd een nieuwe fietsbrug geplaatst, die de naam het Gewads Brugske kreeg. De naam duidt op de vroegere doorwaarbare plaats (het Gewathe), net als op een aantal andere plaatsen langs de Aa. Vanaf de brug is het verschil tussen de rechte Aa aan de ene kant van de brug en Meanderende Aa aan de andere kant goed te zien. De Losse meander, de oude Aa-meander, werd niet volledig verbonden met de Aa en heeft een belangrijke natuur- en cultuurhistorische waarde.

Ontdek het Gewads Brugske

Het Gewads Brugske en haar omgeving heeft een belangrijke natuur- en cultuurhistorische waarde

Adres:
Onder meer: Laan van Seldensate 4 Berlicum

Dynamisch Beekdal

Ontdek de metamorfose van het Aa Beekdal, dat in 2015 en 2016 een opmerkelijke transformatie heeft ondergaan. De Aa, ooit gekanaliseerd voor een snelle waterafvoer, heeft haar natuurlijke loop teruggekregen. In Middelrode is deze beek nu uitgegroeid tot een schilderachtig riviertje dat zich kronkelt door een uitgestrekte natuurstrook. Hier vind je bloemrijke graslanden, ruige plekjes, bosjes, oude meanders, en poelen die het landschap een gevarieerde uitstraling geven. De Aa en de Leijgraaf waren lange tijd omringd door hoge kades, maar deze zijn nu grotendeels verwijderd. Deze aanpassing maakt het mogelijk dat het water tijdens hevige regenval gecontroleerd meer ruimte inneemt, waardoor de risico’s op ongewenste overstromingen aanzienlijk zijn verminderd.

De gekanaliseerde Aa uit de jaren ‘30 heeft nu zijn oorspronkelijke kronkelende loop teruggekregen. Oude meanders (beekbochten) bij Kasteel Heeswijk en Middelrode zijn hersteld, en er zijn enkele nieuwe meanders aangelegd. Deze bochtige en langere Aa zorgt voor variatie in stroomsnelheid en heeft zowel flauwe als steile oevers, wat van groot belang is voor natuurontwikkeling en een meer natuurlijke waterafvoer.

Dynamisch Beekdal AA

Dynamische wandelroute langs het Gewads Brugske

Wil jij het Gewads Brugske eens bezoeken tijdens een bijzondere wandeling? Wandel dan eens de route ‘Ontdek het dynamisch Beekdal’. Een route langs de Aa waar speciale wandelpaden zijn aangelegd. Deze wandelroute van ongeveer 9 kilometer lang is overal goed begaanbaar en leidt langs vele mooie plekken, waaronder Landgoed Seldenstate, Kasteel Heeswijk en het Gewads Brugske. Download de wandelroute.

 

Of loop deze wandelroute van 8 kilometer die je prachtig langs het water voert. Wandel via het Gewads Brugske en ontdek ook het bijzondere Landgoed Seldenstate. Bewonder Beekdal de Aa die prachtig langs het pad loopt. Bijzonder logeren doe je bij Life is Good

Meer Brabantse Juweeltjes

Boekhandel Berne


Boekhandel Berne is dé specialist op het gebied van spiritualiteit van Nederland en levert daarnaast alle verkrijgbare boeken in Nederland. Bij Boekhandel Berne kun je ook terecht voor de heerlijkste streekproducten.


Brasserie ’t oude Raadhuis


Dit prachtige gebouw uit 1839 is sinds november 2007 in gebruik als horecagelegenheid. Bij Brasserie ’t oude Raadhuis kun je terecht voor een kopje koffie, een heerlijke (zakenlunch), high tea of een lekker diner.


Naturistencamping De Peelrand


In het bourgondische Brabant vind je Naturistencamping De Peelrand. Gelegen in Zeeland, aan de rand van natuurgebied De Maashorst, is het een oase van rust en vrijheid. De naturistencamping is van alle gemakken voorzien.