Augustus – Zelfs de UNESCO heeft een oogje op dit gebied…

De Kraaijenbergse Plassen vormen een uitgestrekt plassengebied van meer dan 475 hectare water en 200 hectare natuur in het Land van Cuijk, gelegen in het noordoostelijke deel van de provincie Noord-Brabant. Dit gebied omvat de regio’s Grave, Cuijk, Mill en Sint Hubert, Boxmeer en Sint Anthonis. Het behoort tot de grootste watergebieden in Noord-Brabant. In de omgeving
van de Kraaijenbergse Plassen zijn nog overblijfselen te vinden van het maasheggenlandschap, dat deel uitmaakt van het oude cultuurlandschap. Dit landschap kenmerkt zich door een mozaïek van heggen, weides, drinkpoelen en oude knotbomen, met een bijzondere diversiteit aan planten en dieren. Dankzij de UNESCO Mens en Biosfeerstatus maakt dit gebied deel uit van een wereld-wijd netwerk.

roeien, kanoën, surfen of duiken, Noord Brabant

Wateractiviteiten

De Kraaij biedt uitstekende mogelijkheden voor watersport en strandrecreatie. De Kraaijenbergse Plassen, bestaande uit 9 plassen, bieden voor ieder wat wils, of het nu surfers, vogelspotters, zonaanbidders of andere recreanten zijn. Met 475 hectare water is het een ideaal watersportgebied, waarbij specifieke plassen zijn toegewezen aan activiteiten zoals surfen, varen, vissen en natuurbeleving.

Brabant actief watersport en strand recreatie.

Of je nu per boot het water op wilt, wilt roeien, kanoën, surfen of duiken, alles is mogelijk. Er zijn natuurlijk wel regels van toepassing, zoals het verbod op jetski’s, waterscooters, waterski’s en wakeboards in het Kraaijwater. Speciale recreatiestranden zijn aangelegd bij bepaalde plassen, waardoor er voor iedereen een geschikte plek is, van gezinnen tot sportieve recreanten. Met de
mogelijkheid om te zwemmen, windsurfen, zeilen en snorkelen, bieden de plassen diverse recreatieve activiteiten. Voor degenen zonder boot is het huren van een sub een leuke en avontuurlijke optie. Subverhuur Let’s Row kan je er ongetwijfeld mee van dienst zijn.

Wandel en Fietstochten Noord Brabant

De weelderige natuur rondom de Kraaijenbergse Plassen maakt het gebied ook ideaal voor wandel-en fietstochten. Met de paden en het bestaande knooppuntennetwerk kun je eenvoudig een boeiende, eigen route plannen. Bankjes en picknicktafels langs de paden bieden de gelegenheid om te genieten van de prachtige omgeving.
Of fiets de speciale route langs de Kraaijenbergse Plassen en maak een prachtige tocht langs verschillende natuurgebieden van 45 kilometer. Onderweg kom je langs diverse Brabantse Juweeltjes zoals Kasteel Tongelaar en De Kreitsberg. Bekijk de route hier en zie met eigen ogen waarom UNESCO verliefd is geworden op deze regio.

Alle Brabantse Juweeltjes zijn unieke plekken, dicht bij elkaar en daardoor gemakkelijk te combineren. Bekijk ze allemaal en plan je ontdekkingstocht door Brabant. Wat wordt jouw volgende uitstapje?

Bekijk alle Brabantse Juweeltjes