Grave de stad van water

In het hart van Noord-Brabant ligt Grave, een vestingstad doordrenkt van geschiedenis en omgeven door een indrukwekkende verdedigingsstructuur met bolwerken, grachten en poorten. Een deel van deze historische omgeving is vandaag de dag nog zichtbaar en erkend als een beschermd stadsgezicht. De stad Grave speelde een cruciale rol in de militaire geschiedenis als een van de 11 vestingsteden van de Zuiderwaterlinie, een defensieve linie ontworpen om Holland te beschermen tegen invasies uit het zuiden gedurende de 17e en 18e eeuw. Bovendien was Grave een integraal onderdeel van de Peel-Raamstelling, aangelegd in 1939, waarvan enkele kazematten nog steeds getuigen zijn in het landschap.

Grave de stad van water, natuur en geschiedenis

Laat je verwonderen door het ingenieuze netwerk
van stuwen, sluizen en een brug

Adres:
Grave

Raam natuurstrook natuurvriendelijke oevers, amfibieënpoelen

Inlaatwerk

Grave en water zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Bij de Oude Haven mondde vroeger het water van de Raam uit in de Maas. Aan het einde van de haven is nu het inlaatwerk waarmee het waterschap de Hertogswetering van voldoende water voorziet. Die wetering is een kanaal, gegraven in de 14e eeuw en loopt van Grave helemaal tot het dorpje Gewande in de gemeente ’s-Hertogenbosch. Bij hoog water op de Maas wordt de inlaat gesloten.

Ecologische verbindingszone

Langs de Raam ligt een ecologische verbindingszone. Dit is een natuurstrook met natuurvriendelijke oevers, amfibieënpoelen en begroeiing op de oevers. In de beek zie je hier en daar dood hout liggen. Dit alles zorgt ervoor dat dieren en planten meer leefruimte hebben en zich veilig kunnen verplaatsen van het ene naar het andere gebied.

Grave Maas over naar kroonwerk Coehoorn

Waterweetje

Grave werd vroeger vooral via het water bevoorraad. De Maaspoort speelde daar een grote rol in. Hier staken mensen ook de Maas over naar kroonwerk Coehoorn. Dat was een vesting aan de andere kant van de Maas, in 1700 gebouwd als extra bescherming van Grave. De poort staat bovenop de dijk die Grave beschermt tegen het hoogwater van de Maas. En dat is maar goed ook, anders had Grave in 1993 en 1995 natte voeten gehad! Op een steen in de wand onder de poort zie je hoe hoog het water toen kwam. Ben je benieuwd naar meer waterweetjes? Maak dan de waterweetjes wandeling!

Ontdek de natuur en het water tijdens een Waterweetjes wandeling

Ontdek Grave tijdens een mooie en leerzame Waterweetjes wandeling. Bezoek bijzondere locaties zoals het rijksmonument Gemaal van Sasse en loop langs de imposante kanonnen. Hier werd vroeger bulderend aangekondigd wanneer de Beerse Overlaat in werking trad. Grave en water zijn onlosmakelijk verbonden. Tijdens de wandeling kom je langs de jachthaven, het Graafs Museum, de vestingwal en de Maasdijk. Ondanks vele belegeringen behield Grave haar historische centrum met gezellige winkels en terrasjes.

Download Waterweetjes wandeling Grave

fietsen 74 kilometer vestingstad Grave

Fiets een rondje langs het water

Ga je liever op de fiets op ontdekking? Fiets dan de uitgebreide tocht van 74 kilometer langs de vestingstad Grave, het Ossermeer Bos en de bijzondere Uitkijktoren Oijense Wachter. Deze uitkijktoren biedt een panoramisch uitzicht over de prachtige natuur. Onderweg kom je ook langs De Linde waar je kan stoppen voor een heerlijk hapje en een drankje. Bekijk de route hier

Gemaal van Sasse

Hou je van technische snufjes en geschiedenis? Dan is het gemaal van Sasse in Grave iets voor jou. Als eerste elektrische gemaal van de regio is het onderdeel van industrieel erfgoed en een ware bezienswaardigheid.

Kom naar Grave en verwonder je over het complex van stuwen, sluizen en een brug. En hoe een stuw leidde tot de bouw van het Gemaal Van Sasse. Het gemaal is vernoemd naar de eerste voorzitter van waterschap De Maaskant, die vandaag de dag een verrassende rol speelt tijdens een virtuele expositie in het gemaal. Het Gemaal van Sasse doet het dienst als een belevingscentrum, compleet met 3D tentoonstelling over het verleden en heden van het gemaal. Een bezoekje staat garant voor een actieve en leerzame dag! Meer weten? Gemaal van Sasse

Meer Brabantse Juweeltjes

Restaurant PIT


Restaurant PIT is een modern restaurant met een eigen karakter. Als gast verzekeren zij jou van een totaalbeleving waarbij kleur, geur, smaak, sfeer en gastvrijheid de ingrediënten zijn die samen leiden tot een fijne avond vol culinaire hoogtepunten.


Café De Zwaan


Café De Zwaan is een gezellig bruin café in Heeswijk-Dinther met veel live-muziek en waar je ook kunt biljarten, darten en tafelvoetballen.


Kanovaren M2e outdoor


Kanovaren op de Aa is een heel leuke manier om een stukje Brabantse natuur te ontdekken vanaf het water. Door de bossen en langs velden per kano naar het Bossche Broek.