September – Van Aa tot Ka(steel)… Dat wordt heerlijk genieten!

Als we het over water hebben, dan komen we zeker uit bij de Aa. Aa betekent namelijk letterlijk ‘water’. De Aa kent een rijk verleden, dat zo’n 10.000 jaar terug in de tijd gaat. De rivier is volgens deskundigen ontstaan na de laatste ijstijd. Van oudsher was de rivier de Aa een belangrijke handelsroute. Vanuit het hoger gelegen gebied De Peel werd turf, hout, voedsel en andere handelswaar vervoerd naar ‘s-Hertogenbosch en vice versa. De Heren van Helmond waren al vanaf de 17 eeuw bezig om de rivier beter bevaarbaar te maken. Er werd zelfs toen al gedacht aan een kanaal.

Dynamisch Beekdal van de Aa Brabant

Dynamisch Beekdal van de Aa

De naam zegt het al, het Dynamisch Beekdal zit vol dynamiek. Dat komt omdat het water hier de ruimte krijgt om zijn eigen weg te zoeken. Dat zorgt voor afwisseling in hoge en lage waterstanden en in snel en langzaam stromend water. Met het kronkelen van de Aa zal het landschap de komende jaren langzaam veranderen. Oude meanders (beekbochten) bij Kasteel Heeswijk en Middelrode zijn hersteld, en er zijn enkele nieuwe meanders aangelegd. Deze bochtige en langere Aa zorgt voor variatie in stroomsnelheid en heeft zowel flauwe als steile oevers, wat van groot belang is voor natuurontwikkeling en een meer natuurlijke waterafvoer.

Het Gewads Brugske Berlicum

Het Gewads Brugske

In 2016 werd in Berlicum een nieuwe fietsbrug geplaatst, die de naam het Gewads Brugske kreeg. De naam duidt op de vroegere doorwaarbare plaats (het Gewathe), net als op een aantal andere plaatsen langs de Aa. Vanaf de brug is het verschil tussen de rechte Aa aan de ene kant van de brug en Meanderende Aa aan de andere kant goed te zien. De Losse meander, de oude Aa-meander, werd niet volledig verbonden met de Aa en heeft een belangrijke natuur- en cultuurhistorische waarde.

Fluisterboot gehuurde kano

Vele recreatiemogelijkheden

In het Aa-dal kun je genieten van natuur, water en andere recreatiemogelijkheden. Zo kun je op diverse locaties aan de Aa je eigen of gehuurde kano in het water laten zakken. Wil je weten waar dat mag klik dan hier. Of ga met de fluisterboot mee voor een geweldige vaartocht. Wie liever aan wal blijft, heeft ook genoeg te kiezen. Fiets of wandel en geniet van de natuur, bezoek de Abdij van Berne, de Kilsdonkse molen of het bijzondere Kasteel Heeswijk. Er zijn diverse mooie wandelroutes in dit gebied, zoals de wandelroute Ontdek het dynamisch Beekdal.

Alle Brabantse Juweeltjes zijn unieke plekken, dicht bij elkaar en daardoor gemakkelijk te combineren. Bekijk ze allemaal en plan je ontdekkingstocht door Brabant. Wat wordt jouw volgende uitstapje?

Bekijk alle Brabantse Juweeltjes