Ontdekken op en rond het water
Water trekt aan
In het prachtige Brabantse landschap is er geen gebrek aan mogelijkheden om te genieten van activiteiten op en rondom het water. Of je nu avontuurlijk bent of gewoon wilt ontspannen aan de waterkant, Brabant biedt een scala aan activiteiten waar de waterliefhebber zeker van zal houden. Het water verkennen kan op vele manieren in Brabant. Ga, bijvoorbeeld voor een ontspannen boottocht en vaar langs schilderachtige dorpjes en historische molens die de oevers sieren. De rustige waterwegen laten je de schoonheid van het Brabantse landschap op een unieke manier ervaren.
Of maak een prachtige wandeling in de natuur. Een perfecte start voor een wandeling langs het water is vaak te vinden aan de oevers van de vele kanalen, beekjes en meren die de regio doorkruisen. Gedurende elk seizoen onthult Brabant een ander gezicht. Denk aan de bloesems in de lente, de weelderige groene begroeiing in de zomer, de kleurrijke bladeren in de herfst of de verstilde serene winterlandschappen. Langs de waterkant vind je vaak gezellige terrasjes en restaurants waar je kunt genieten van lokale lekkernijen.
Voor de avontuurlijke types biedt Brabant ook mogelijkheden voor watersporten zoals suppen en windsurfen. Verschillende meren in de regio zijn uitgerust met faciliteiten voor deze opwindende activiteiten, waardoor je de adrenaline door je aderen voelt stromen terwijl je over het water scheert. Kortom, of je nu de voorkeur geeft aan kalm kabbelend water of de opwinding van avontuurlijke watersporten, Brabant heeft voor elk wat wils. Dompel jezelf onder in de waterrijke pracht van deze regio en ontdek de vele manieren waarop het water bijdraagt aan een onvergetelijke ervaring in het hart van Nederland.
De Ruïne van Seldenstate
Op het landgoed Seldenstate stuit je op de overblijfselen van een oud kasteeltje, waarbij het poortgebouw met duiventoren nog trots overeind staat. Vandaag de dag dient dit poortgebouw als verenigingsgebouw voor de bijenhoudersvereniging Sint Ambrosius. In 2014 heeft de gemeente Sint-Michielsgestel de ruïne laten restaureren en daarmee een bijzonder rijksmonument behouden voor de Toekomst. Het woord Seldenstate is afkomstig van de oude term ‘seldene zathe’, hetgeen zich ongeveer laat vertalen als ‘bijzonder landgoed’ of ‘bijzondere buitenplaats’.
Uitkijktoren Oijense Wachter
De uitkijktoren genaamd Oijense Wachter is gelegen tussen Oijen en Lithoijen. De toren biedt een bijzonder panoramisch uitzicht over dit prachtige stuk natuur. Als bezoekers kun je er vrij rondlopen en genieten van de ongerepte riviernatuur. Dit, terwijl je speurt naar de diverse vogelsoorten in het gebied. Alles vanaf de indrukwekkende, maar liefst 7,5 meter hoge uitkijktoren. Dankzij de aanleg van een 3 kilometer lange geul langs de Maas is het leefgebied voor planten en dieren in en langs de rivier aanzienlijk vergroot. Mooi, en ook belangrijk voor de natuur.
Natuurgebied Hemelrijkse Waard
Ooit gedacht dat jong en dynamisch ook voor een natuurgebied kan gelden? Ontdek het zelf in de Hemelrijkse Waard tussen Oijen en Lithoijen, geopend in 2017. Want de natuur in dit voormalig landbouwgebied aan de Maas ontwikkelt zich snel! En de Maas die er rechtstreeks mee in verbinding staat, verandert het landschap vrijwel dagelijks. Bekijk het vanaf uitkijktoren de Oijense Wachter en kies je eigen struinroute langs het water, over bruggetjes en door de nieuwe natuur. Honden mogen mee, maar wel aan de lijn.
Gemaal van Sasse
Hou je van technische snufjes en geschiedenis? Dan is het gemaal van Sasse in Grave iets voor jou. Als eerste elektrische gemaal van de regio is het onderdeel van industrieel erfgoed en een ware bezienswaardigheid. Kom naar Grave en verwonder je over het complex van stuwen, sluizen en een brug. En hoe een stuw leidde tot de bouw van het gemaal Van Sasse. Het gemaal is vernoemd naar de eerste voorzitter van waterschap De Maaskant, die vandaag de dag een verrassende rol speelt tijdens een virtuele expositie in het gemaal.
De Maashorst
De Maashorst is een heel bijzonder (oer)gebied. Het is zelfs een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Noord-Brabant. De Maashorst ligt tussen Oss en Uden. Hier stroomt helder grondwater, bekend om zijn natuurlijke rijkdom aan mineralen zoals ijzer. De Peelrandbreuk zorgde er miljoenen jaren geleden voor dat de grond langzaam omhoog kwam (horst) en dat de Maas afgleed naar het Oosten. Langs de Peelrandbreuk liggen vele wijstgronden: hooggelegen, drassige gebieden waar ijzerrijk grondwater als kwel omhoog komt.
Museum Hertogsgemaal
Breng eens een bezoek aan Museum Hertogsgemaal. In dit interessante museum zijn vitrinekasten ingericht met vondsten uit de regio met een nadruk op een paleontologische context. Op de begane vloer vind je een tentoonstelling van fossiele botten uit de zandwinning bij de Groote Wielen. Het boek De Groote Wielen: er was eens… is tevens in te zien en verkrijgbaar bij de balie op de begane vloer. Ook is hier een video te zien van de zandwinning van de Groote Wielen Plas.
Geffense Plas/ Strand Tien
De Geffense Plas is een populaire bestemming voor zwemliefhebbers tijdens de zomermaanden. Dit prachtige recreatiegebied, gelegen in de buurt van Geffen, biedt een groot zandstrand en koelwater om van te genieten. Met zijn uitgestrekte oppervlakte is de Geffense Plas perfect om te zwemmen en verkoeling te zoeken op warme zomerdagen. De plas zal de aankomende jaren een hele metamorfose ondergaan, met als naam Strand Tien. Het doel is om er een plek van te maken waar mensen samen komen om elkaar te ontmoeten, spelen, leren, genieten en bewegen.
De Kuilen – natuur en recreatiegebied
De Kuilen vormt een natuur- en recreatiegebied gelegen tussen Mill en Langenboom. Het omvat een beschutte plas te midden van uitgestrekt bosgebied. Aan de noordzijde is er een afgezet zwemgedeelte met een zandstrand, gemarkeerd door een drijflijn. Het gebied biedt diverse mogelijkheden, zoals zwemmen in de recreatieplas, zonnen op de ligweiden, en spelen op het strand. Bovendien lenen de Kuilen zich uitstekend voor het verkennen van prachtige wandel- en fietsroutes.
Het landgoed van Heeswijk
In het beekdal van de Aa, tussen Heeswijk en Middelrode, ligt Landgoed Heeswijk.Het landgoed Heeswijk, met het majestueuze Kasteel Heeswijk uit de 11e eeuw, betovert je met een oud loofbos doorkruist door lanen, houtwallen, en singels. De eeuwenoude lanen, beplant met zomereiken en beuken, strekken zich uit over 5 kilometer, soms wel drie rijen dik. Het monumentale Kasteel Heeswijk ligt er al zo’n 1000 jaar, lange tijd als een onneembare vesting aan de Aa te midden van moerassen.
Natuurreservaat De Vilt
De Vilt is een natuurreservaat gelegen tussen Oeffelt en Beugen in de Nederlandse provincie Noord-Brabant, met een oppervlakte van 154 hectare, eigendom van de Stichting Brabants Landschap. Het gebied omvat een oude Maasbocht die gedurende de eeuwen tussen 1000 v.Chr. en 9000 v.Chr. werd afgesneden van de rivier, wat het uniek maakt in Noord-Brabant. Dit in tegenstelling tot andere Maasbochten die in de 20e eeuw kunstmatig werden afgesneden. Tegenwoordig bestaat het uit twee waterpartijen: de Kleine Vilt en de Grote Vilt, ook wel Oeffeltse en Beugense Vilt (of kortweg De Vilt) genoemd.
Grave de stad van water, natuur en geschiedenis
In het hart van Noord-Brabant ligt Grave, een vestingstad doordrenkt van geschiedenis en omgeven door een indrukwekkende verdedigingsstructuur met bolwerken, grachten en poorten. Een deel van deze historische omgeving is vandaag de dag nog zichtbaar en erkend als een beschermd stadsgezicht. De stad Grave speelde een cruciale rol in de militaire geschiedenis als een van de 11 vestingsteden van de Zuiderwaterlinie, een defensieve linie ontworpen om Holland te beschermen tegen invasies uit het zuiden gedurende de 17e en 18e eeuw.
Groote Wetering
De Groote Wetering, ook wel bekend als Barrière Wetering, vormt een voornamelijk kunstmatige waterloop in de provincie Noord-Brabant. Haar bovenloop ontspringt in het natuurpark Maashorst, oostelijk van Nistelrode, waar de gelijknamige beek haar bron heeft. De waterloop volgt grotendeels een westelijke richting en onderweg absorbeert ze de Kleinwijkse Loop, de Graanloop en de Venloop voordat ze, via de Zandvang ten oosten van ‘s-Hertogenbosch, uitmondt in de Aa.
Ons Mams Benkske
In het prachtige natuurgebied bij het Bomenpark vind je tijdens de wandeling een bijzonder bankje verstopt, namelijk Ons Mams Benkske. Dit bankje geeft je de ruimte om eens volop te genieten van de omgeving, de dieren en de rust. Maak een mooie wandeling rond de plas en bewonder het schilderachtig gebied. Het water staat tijdens de natte maanden erg hoog, wat een mooi effect geeft. Ook de dieren zie je genieten van het vele water. Het Bomenpark Heesch is onderdeel van De Maashorst. De bomen, planten en beesten zijn hier zo goed als de baas.
Het Gewads Brugske
In 2016 werd een nieuwe fietsbrug geplaatst, die de naam het Gewads Brugske kreeg. De naam duidt op de vroegere doorwaarbare plaats (het Gewathe), net als op een aantal andere plaatsen langs de Aa. Vanaf de brug is het verschil tussen de rechte Aa aan de ene kant van de brug en Meanderende Aa aan de andere kant goed te zien. De Losse meander, de oude Aa-meander, werd niet volledig verbonden met de Aa en heeft een belangrijke natuur- en cultuurhistorische waarde.
Terug in de tijd bij Ossermeer-Bos
Het Ossermeer, ook bekend als het Osscher Meer, is een langwerpig natuurgebied van 19 hectare gelegen tussen Macharen en Oss. Het gebied omvat een meer dat eigenlijk een uitbreiding is van de Hertogswetering. Daarnaast bevinden zich moerassige rietlanden en hooilanden met karakteristieke knotwilgen, evenals grienden. Het meer vormt een overblijfsel van een oude Maasloop, ontstaan tijdens de bedijking na 1280. In die tijd sloot de Maasdijk een noordelijker gelegen rivierarm in, wat resulteerde in het huidige krekengebied
De Kraaijenbergse Plassen
De Kraaijenbergse Plassen vormen een uitgestrekt plassengebied van meer dan 475 hectare water en 200 hectare natuur in het Land van Cuijk, gelegen in het noordoostelijke deel van de provincie Noord-Brabant. Het behoort tot de grootste watergebieden in Noord-Brabant. In de omgeving van de Kraaijenbergse Plassen zijn nog overblijfselen te vinden van het maasheggenlandschap, dat deel uitmaakt van het oude cultuurlandschap. Dit landschap kenmerkt zich door een mozaïek van heggen, weides, drinkpoelen en oude knotbomen, met een bijzondere diversiteit aan planten en dieren.
Dynamisch Beekdal de Aa
De naam zegt het al, het Dynamisch Beekdal zit vol dynamiek. Dat komt omdat het water hier de ruimte krijgt om zijn eigen weg te zoeken. Dat zorgt voor afwisseling in hoge en lage waterstanden en in snel en langzaam stromend water. Met het kronkelen van de Aa zal het landschap de komende jaren langzaam veranderen. Ontdek de metamorfose van het Aa-Beekdal, dat in 2015 en 2016 een opmerkelijke transformatie heeft ondergaan. De Aa, ooit gekanaliseerd voor een snelle waterafvoer, heeft haar natuurlijke loop teruggekregen.
Waterschap Aa en Maas en waterjuweeltjes
Ben jij klaar voor een ontdekkingsreis op en rond het water? Bekijk dan alle waterjuweeltjes en ontdek de mooiste waterrijke plekjes, prachtige natuurgebieden, wandelroutes langs het water en nog veel meer! Deze mooie waterjuweeltjes zijn mede mogelijk gemaakt door Waterschap Aa en Maas. Het waterschap voorkomt dat we natte voeten krijgen bij hoog water, maar ook dat we ‘uitdrogen’ tijdens een hittegolf. Het zuivert ons rioolwater en zorgt ervoor dat jij een duik kunt nemen in schoon zwemwater. Wil je meer weten over wat het waterschap allemaal doet?