Oktober – Ontdek de streekproducten van Brabantse Juweeltjes

Streekproducten winnen aan populariteit, en dat is niet voor niets. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun eten direct bij de bron te kopen, en dit levert niet alleen smaakvolle en gezondere producten op, maar ook een beter gevoel over wat er op je bord ligt. In de regio tussen Nijmegen en Den Bosch vind je tal van Brabantse Juweeltjes waar de liefde voor het ambacht en respect voor de natuur centraal staan.

Waarom streekproducten?

De voordelen van streekproducten zijn duidelijk: ze smaken vaak beter, zijn gezonder, en je weet precies waar ze vandaan komen. Geen lange transportketens, geen overbodige toevoegingen en geen onbekende herkomst. Zo weet je dat de koeien die melk leveren voor je kaas goed zijn verzorgd, en dat de aardappelen die je koopt niet vol zitten met chemische stoffen. Dit maakt Brabantse streekproducten niet alleen een betere keuze voor jouw gezondheid, maar ook voor het milieu.

2 boerderijwinkel Bij ons thuis BBQ Brabant streekproduct

Vlees en kruiden van ‘Bij ons thuis’

Bij boerderijwinkel ‘Bij ons thuis’ vind je vlees van eigen Brabantse bodem. Denk aan heerlijke biefstuk, gehakt, BBQ-pakketten en entrecote, allemaal met zorg en aandacht geproduceerd. Maar dat is niet alles: ze bieden ook een uitgebreid assortiment aan kruiden, marinades en sauzen om jouw vleesgerecht compleet te maken. Of je nu een beginner bent in de keuken of al ervaren, ‘Bij ons thuis’ helpt je met smakelijke recepten die de pure smaak van Brabant naar boven halen. Dit is een plek die je zeker op je ‘to do-list’ moet zetten als je de echte smaak van Brabant wil proeven.

Ontdek de lekkerste Brabantse streekproducten1

Landwinkel Valenkamp: Vers uit eigen moestuin

In Rosmalen, bij Landwinkel Valenkamp, kun je genieten van een breed assortiment aan streekproducten. Hier verkopen ze naast biologisch vlees ook verse groenten uit hun eigen moestuin. Wat deze groenten zo bijzonder maakt? Ze zijn puur natuur, zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Dankzij wisselteelt, waarbij verschillende gewassen op verschillende plekken worden verbouwd, blijft de bodem gezond en blijven pesticiden overbodig. Dit proef je direct terug in de smaak van hun producten, of het nu gaat om knapperige groenten of hun ambachtelijke boerenkaas.

Bus Whisky huisgestookte whisky

De Heische Hoeve: Whisky en meer

Voor wie van een goede borrel houdt, is een bezoek aan De Heische Hoeve en Bus Whisky in Loosbroek een aanrader. Deze whiskystokerij biedt niet alleen huisgestookte whisky, maar ook een restaurant waar vrijwel alles draait om streekproducten. Of je nu zin hebt in een glas zelf gebrouwen bier of frisdrank, of een plantaardig of glutenvrij gerecht, de menukaart staat vol met lokale ingrediënten. Hier kun je letterlijk proeven waar het vandaan komt, want bij veel gerechten staat aangegeven van welke boer het afkomstig is.

Beleef het Brabantse land

Een trip naar Brabant is niet compleet zonder te genieten van de lokale lekkernijen. Of je nu kiest voor biologisch vlees, verse groenten, huisgemaakte jam, of een lokaal gebrouwen biertje – je zult de passie en ambacht in elk product proeven. Maak kennis met de eerlijke, smaakvolle en lokale producten van deze prachtige regio en proef zelf waarom Brabantse  streekproducten zoveel meer te bieden hebben!

Alle Brabantse Juweeltjes zijn unieke plekken, dicht bij elkaar en daardoor gemakkelijk te combineren. Bekijk ze allemaal en plan je ontdekkingstocht door Brabant. Wat wordt jouw volgende uitstapje?

Bekijk alle Brabantse Juweeltjes