September – De magie van Brabantse nazomers: dit zijn onze tips

De zomer loopt langzaam ten einde, maar wat ons betreft begint de echte magie pas in de Brabantse nazomer. De drukte van de vakantie is voorbij, de temperaturen zijn aangenaam, en de natuur schittert in warme tinten. Het is de perfecte tijd om eropuit te trekken en te genieten van alles wat de prachtige regio tussen Den Bosch en Nijmegen te bieden heeft. Hier zijn enkele van de leukste dingen om te doen in de nazomer in Brabant.

Waarom de nazomer zo fijn is

De nazomer is een tijd waarin alles tot rust komt. De hectiek van de zomervakantie is voorbij, de dagen zijn nog lang en warm, maar de hitte van juli en augustus is vaak geweken. De natuur bereidt zich voor op de herfst en biedt hier en daar al een schouwspel van kleuren en geuren. Het is een tijd van oogst, overvloed en ontspanning, een seizoen dat perfect is voor activiteiten in de buitenlucht, culturele uitstapjes en culinaire avonturen.

Proeverijen wijngaardbezoeken Noord-Brabant lokale wijnen nazomer

1. Proeverijen en wijngaardbezoeken

Nederland heeft een groeiende wijncultuur, en de nazomer is het perfecte moment om dat te ontdekken. Geniet van lokale wijnen en andere delicatessen terwijl je leert over het wijnmaakproces en de rijke geschiedenis van de Brabantse wijngaarden.

Tip: Bezoek een wijngaard zoals Winery & Herbs of proef de unieke whisky van Bus Whisky, de eerste gespecialiseerde familiestokerij van Nederland met granen van eigen boerderij.

2. Fietsen en wandelen door het kleurrijke landschap

De bossen en heidevelden van Brabant veranderen in de nazomer in een schitterend palet van kleuren. De temperaturen zijn ideaal voor lange wandelingen of fietstochten door de natuur. Er zijn vele natuurgebieden en routes te bedenken waar je kunt genieten van rustige paden en adembenemende uitzichten.

Tip: Pak je fiets of trek je wandelschoenen aan en ontdek de prachtige routes door De Maashorst of langs de Brabantse wateren.

3. Nazomeren op de Brabantse terrassen

Hoewel de nazomer iets frisser kan zijn, is het nog steeds een geweldige tijd om buiten te zitten. Veel cafés en restaurants hebben verwarmde terrassen waar je kunt genieten van een kopje koffie, een lunch of een glas wijn terwijl je geniet van de laatste warme zonnestralen.

Tip: Lees ons eerdere blog met de meest bijzondere terrassen in de regio, waaronder Brasserie ‘t Oude Raadhuis.

Pluk je eigen fruit of bloemen Brabant

4. Pluk je eigen fruit of bloemen

De nazomer is oogsttijd, en in Brabant kun je zelf aan de slag. Veel boerderijen en fruitgaarden openen hun deuren voor bezoekers om zelf fruit te plukken. Denk aan appels, peren en bessen – verser dan dit krijg je ze niet! Het is een leuke en leerzame activiteit voor het hele gezin, en je gaat naar huis met een mand vol gezonde lekkernijen.

Tip: Bezoek Pluktuin Oss voor een vers bosje bloemen, of help mee op het land bij Winery & Herbs.

5. Overnachten in de Natuur

Er is niets zo rustgevend als wakker worden midden in de natuur, en de nazomer is ideaal om te kamperen of te overnachten op een sfeervolle locatie in het groen. De avonden zijn nog mild genoeg om buiten te zitten en de sterren te bewonderen, terwijl de ochtenden je verwelkomen met de geur van dennen en de geluiden van de natuur.

Tip: Overnacht in de natuurschat van Brabant bij B&B De Maashorst. Deze bed & breakfast ligt in het hart van het natuurgebied.

De nazomer in Brabant is een tijd van rust, schoonheid en overvloed. En goed moment om jezelf nog even op te laden voordat het drukke werkleven weer begint. Of je nu van de natuur houdt, op zoek bent naar culturele ervaringen of gewoon wilt genieten van de warme zon op een terras, er is voor ieder wat wils. Dus trek eropuit en ontdek wat Brabant in deze magische tijd van het jaar allemaal te bieden heeft!

Alle Brabantse Juweeltjes zijn unieke plekken, dicht bij elkaar en daardoor gemakkelijk te combineren. Bekijk ze allemaal en plan je ontdekkingstocht door Brabant. Wat wordt jouw volgende uitstapje?

Bekijk alle Brabantse Juweeltjes